Изтеглянето на испанския военен контингент от Косово, което стана причина за критики от страна на САЩ, ще бъде извършено на етапи и “гъвкаво”, заявиха от испанското министерство на отбраната.
От министерството съобщиха, че испанският министър на отбраната Карме Чакон ще се срещне тази седмица в Брюксел с генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, за да обсъди испанското изтегляне от Косово.
САЩ заявиха във връзка с решението на Мадрид, че “са силно разочаровани и изненадани” от планираното изтегляне. По-рано днес испанските вестници “Ел Мунди” и “Ел Паис” съобщиха, че Мадрид е постигнал консенсус с Вашингтон по графика за изтеглянето на испанските сили от Косово, както и по участието на Испания в операцията в Афганистан. Бернардино Леон, високопоставеният помощник на испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, обеща на съветника по национална сигурност на САЩ Джеймс Джоунс, че изтеглянето от Косово ще бъде извършвано поетапно, като Испания ще увеличи числеността на контингента си в Афганистан, съобщиха двата вестника. Досега Мадрид защитаваше позицията, че увеличаването на военното присъствие в Афганистан “няма да реши проблема”. “Решението за изтегляне на силите на Испания от Косово, независимостта на което Мадрид не признава, е твърдо и е одобрено от правителството с оглед на нуждите на операциите и плановете на нашите въоръжени сили”, се казва в изявление на испанското министерство на отбраната. “Този процес ще бъде извършван на етапи и ще бъде координиран с другите съюзници”, “по гъвкав начин”, за да може “по-голямата част от нашия контингент да се върне в страната в съответствие със срока, посочен от министерството”, се посочва още там. /АФП