"Испанският Робин Худ" - така вестниците в Испания наричат човека, предприел твърде оригинална протестна акция срещу безконтролно раздаваните кредити в някои европейски банки.
На пръв поглед страниците изглеждат като тези на обичайните вестници за бизнес: същия формат, хартията е бледо розова. Това издание е в цели 20 страници. Името му "Криза" пасва на състоянието на финансовите пазари. Особеното е, че този вестник се раздава безплатно от млад брадат мъж, застанал на една от метростанциите в Барселона. Много други доброволци, яхнали велосипеди, раздават вестника на нищо не подозиращите пешеходци.
"Криза" дава съвети за оцеляване по време на финансови сътресения. Излязъл е в 200 хиляди бройки. Енрик Дуран, човекът, който организира тази акция, вече побърза да се скрие в чужбина. Защото изданието е финансирано с взети от него кредити, които той не е в състояние да върне. Става дума за сума от 500 хиляди евро. 32-годишният Енрик Дуран е известен участник в акции на левите автономни групи в Испания. Този път той успява, защото използва пропуск в системата, срещу която протестира. Проф. Хуан Игнасиос Сант от икономическия университет в Барселона обяснява: "Тази дупка в системата може да се използва много лесно. На практика всеки, който взема кредити от испанските банки, се появява в регистъра за рискове на испанската централна банка. На определен период от време се появяват списъци с имената, но в промеждутъците можете да теглите кредити от най-различни банки", обяснява проф. Сант.

Само че испанският Робин Худ на банките, както го наричат местните медии, се възползва не само от този пропуск в системата. През изминалите години банките раздаваха прекалено щедро кредити. В безплатния си протестен вестник Робин Худ разказва: "Аз влизах в банките облечен съвсем обикновено и казвах: имам нужда от пари, за да си купя кола или пък за да ремонтирам жилището си. Получавах кредити безпроблемно". По-късно основал дори проформа фирми, за да получава кредити. Дуран нарича протестната си акция "Не на банките" и целта й е да покаже истинската същност на финансовата система. Преди да започне да тегли кредити през 2006 година, Дуран наблюдавал в продължение на три години как функционира системата в 39 банки от различен калибър. Той успява да измъкне и 20 хиляди евро от Дойче Банк. Вестникарската му протестна акция струва сто хиляди евро. Други 350 хиляди евро испанският Робин Худ раздава на други инициативи, например на каталонския социален форум. Засега банките не са реагирали на протестната акция. Говорител на една от испанските банки, от която Дуран е получил 35 хиляди евро, реагира с думите: "Дори и да ни е окрал. Това за нас са трохи". /ДВ