Върховният съд на Испания прие днес за разглеждане разширения иск на тибетски правозащитни организации срещу властите на Китай, които ищците обвиняват в геноцид срещу народа на Тибет, съобщи АФП.
Новият епизод от иска се отнася до събитията от март, 2008 г. в Лахас, когато масовите демонстрации на тибетски монаси с искане за независимост, бяха жестоко смазани от сили на китайската армия и полиция.
Първоначалният иск беше подаден в испанския Върховен съд още преди събитията в Лахас - на 28 юни, 2005 г. от правозащитните групи “Комитет за солидарност с Тибет” и “Фонд за Тибет в Барселона”. Като главни виновници за геноцида срещу тибетците в иска бяха посочени бившият генерален секретар на китайската Компартия Цзян Цзъмин, бившият премиер Ли Пен, секретарят на Компартията в Тибет до 1985 г. Жън Жун и неговият приемник на този пост Ин Фатан, а също командващия китайските сили за сигурност Дън Дюн и министърът по въпросите на семейството Чън Куйян.

По данни на ищците, в резултат на репресиите на китайските власти в Тибет са убити над един милион души и са разрушени 90 процента от религиозните и културни паметници. Разширеният иск, който испанският Върховен съд прие днес за разглеждане включва нови имена на обвинени в геноцид, сред които са сегашният секретар на Компартията в Тибет и други високопоставени партийни функционери и военни./БЛИЦ