Испанският историк Алфонсо Енсенат де Вилялонга твърди, че Христофор Колумб е бил шотландец и истинското му име е Педро Ското. За своите изследвания Вилялонга разказа пред вестник АВС.
Цялата си хипотеза той излага в книгата "Cristobal Colon. Origenes, formacion y primeros viajes" ("Христофор Колумб: произход, образование и първи пътешествия ").
Според най-разпространената версия Колумб произхожда от семейство на италиански тъкачи. Има и предположения, че той е бил от Майорка, португалец, каталонец или галисиец. Според “генуезката” версия родителите на бъдещия вицекрал на Индия са били Доминико Коломбо и Сусана Фонтанароса Кинто.
Вилялонга обаче смята, че Колумб е бил от по-богато семейство, преместило се да живее в Генуа от шотландското село Дъглас. Вилялонга се позовава на запис в мемоарите на сина на Колумб за това, че първооткривателят на Америка не е бил първият адмирал в семейството. Тази реплика, която се разминава с “официалната генеалогия”, не съответства на хипотезата за скромния произход на мореплавателя. Ученият смята, че Колумб е плавал известно време под командването на пирата Винченцо Коломбо и приел неговата фамилия, за да не афишира произхода си.
Според Вилялонга северната кръв на Колумб се потвърждава от информацията на негови съвременници, че той е бил със светла коса, светла кожа и с лунички. Така че известните портрети на адмирала не отговарят на действителността, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ