Доскоро Арне Аус ден Рутен обикаляше по-заможните квартали на Мексико Сити в търсене на прояви на лошо поведение от страна на гражданите, предавайки в Periscope видяното пред гневното население, пише Guardian, цитиран от webcafe.bg. Той разкриваше как хората паркират на тротоарите, изхвърлят торби с боклук на улицата и поставят колчета, тухли и кофи на улицата, за да си запазят местата за паркинг.
Той дори се конфронтира с бодигардове, блокирали рампа за достъп на хора в инвалидни колички с джипа си и отказващи да се преместят - за да установи, че те чакат член на близкия кръг съветници на президента да приключи тренировката си във фитнес наблизо.

Аус ден Рутен провежда личен кръстоносен поход с цел публично засрамване на нарушителите, разкривайки прегрешенията и на богати, и на бедни, които отказват да спазват правилата, и опирайки се на усещането сред гражданите, че законите се прилагат селективно.

Хиляди се включват да гледат неговите критики срещу жители на града - нещо, което той приписва на непознатото усещане държавните служители реално да прилагат правилата в държава, където цари масова безнаказаност и близо 99% от престъпленията остават без наказание.

"Практически няма санкции за тези, които нарушават закона," казва Аус ден Рутен. "Когато някой налага реда, това изведнъж се превръща в новина."
В края на юни обаче инспектори от властите на Мексико сити се обърнаха срещу Аус ден Рутен, като затвориха сграда, собственост на семейството му, твърдейки, че тя нарушава регулациите за зониране.

Аус ден Рутен, който се е отказал от поста си на административен управител на града, за да изчисти името си след тези обвинения, казва, че семейството му е имало всички необходими разрешителни, и сградата е преминала през инспекция през 2013. Според него става въпрос за отмъщение.

Ръководителят на инспектората на Мексико сити Майер Клип отрича тези твърдения, описвайки санкцията срещу Аус ден Рутен като рутинна - въпреки че само две седмици по-рано Клип е бил показан в едно от предаванията на Аус ден Рутен в Periscope да се намесва, защитавайки съсед.

Анализаторите приемат случката като кулминация на конфликт, в който Аус ден Рутен е излагал местните власти твърде много пъти.

"Социалните мрежи превърнаха Арне в отмъстител, който разкрива как местните власти не прилагат законите и позволяват тормоз на хората от могъщите и властните им съседи," казва Адриан Руеда, колумнист в градския вестник Excélsior. "Това, от което се притесняват градските власти, е че той идва от властите на един от кварталите, за да раздава правосъдие - справедливост, която градските власти не осигуряват."

Аус ден Рутен е възприел стратегията си на публично засрамване на нарушителите в целия град, докато още чака решението по спора за нарушението на зонирането. Наскоро в делничен ден заедно с екип от доброволци, въоръжени с резачки за вериги, пикапи и пряко предаване в Periscope, обикаляха район, обитаван от средната класа в северен квартал, махайки импровизирани колчета за паркинг.

Някои от жителите казваха, че местата са им нужни заради увреждания, старост или проблеми със сигурността. Други демонстрираха гняв, но Аус ден Рутен не отговаряше със съчувствие.

"Богати или бедни, всички използват едно и също оправдание: прилагайте закона към някой друг", заявява той. "Това е Мексико. Всички искат страната да се промени, но никой не иска да се променя той самият."

Кампанията на Аус ден Рутен срещу "злоупотребяващите съседи" се появява в момент, когато мексиканското общество е уморено от корупцията и хората, демонстриращи социален статус, за да получат нечестно предимство в страна, където политическите връзки имат по-голяма тежест от коректността и фактите при решаване на конфликти.

Мексиканците също така се ориентираха към социалните медии, за да разкриват и засрамват елита за ексцесиите му - макар понякога обект на критиката им да стават и обикновените хора - осмивайки ги онлайн като "лордове" и "лейди".

Безцеремонният подход на Аус ден Рутен обаче предизвиква критики от хората в социалните медии, които го обвиняват в създаване на "доброволни отряди", нарушаване на личното пространство и показни акции, вместо да предлага политики, които биха подобрили гражданската култура.

Аус ден Рутен приписва критиките на опоненти, обезпокоени от успеха на "десен народен проект" в град, където левицата е била на власт от почти 20 години. "Това ги плаши," коментира той.

Конфронтациите му с бодигардове - често присъстващи в богатите части на града - са го превърнали в локална медийна сензация с над 88 000 последователи в Periscope.

Аус ден Рутен обаче редовно е провеждал своята Periscope кампания и в не толкова заможни квартали и дори е прочиствал незаконно поставени колчета за паркинг зад полицейското управление. Това е накарало полицията да поиска информация за контакт с него, така че да му се обаждат за съдействие при справяне с подобни нарушения.

"Това е много показателно за нещата, които се случват в Мексико: полицията да иска помощ от група съседи, за да прилага закона," коментира той. "Те не знаят границите на закона, защото никога не са живели с върховенство на закона. Те никога не са прилагали правилата, необходими за базова социална хармония."

 Източник: