За да открие подходящия за нея мъж, всяка жена трябва да приложи към него същите критерии, които прилага при търсенето на къща или апартамент. Така съветва новопубликуваната в Италия книга „Libero subito" (Свободен веднага).
Авторката й - 37-годишната журналистка Марчела Волпе, споделя личния си опит, благодарение на който е открила мъжа на живота си именно по този начин.

„Преди всичко една жена трябва да си даде сметка дали наистина е уморена да живее под наем и желае да се нанесе в дома на своя любим. Или с други думи, дали е готова в действителност за брак и деца. След това трябва да помисли добре какъв мъж и каква къща желае, тъй като има различни видове“, казва Волпе пред списание „Грация“. Марчела Волпе разделя мъжете на няколко типа.

Първият тип мъж е от рода голяма селска къща.

„Това е див тип. Той е очарователен, но и труден за опитомяване. Завладява те веднага, подобно на голямата селска къща сред природата. Ако обаче се опиташ да я реструктурираш и да поставиш климатик и хидромасаж, рискуваш да повредиш цялата й водопроводна система. В крайна сметка, след завършването на работата по реструктурирането, се оказва, че си изхабила страшно много средства. Мъжът от този тип е затворен в себе си, той е самотен и разсъдлив. Не можеш да си мислиш, че ще ти прави компания по светски събития, тъй като на него изобщо не му пука за светски живот. Ако ти харесва, трябва да го приемеш такъв, какъвто е“.

Вторият тип мъж е от типа „лофт“.

„Това е най-разпространеният тип в Милано. Изключително софистикиран, изискан, ексхибиционист. Той съчетава в облеклото си само „минималистки“ детайли - например черни дънки и черна тениска, притежава супераксесоари последно поколение. Той може да ти пасне, само ако и ти си като него. В противен случай не можеш да издържиш“, съветва авторката.

Третият тип мъж е от рода старо историческо жилище.

„Той е неустоим, защото умее да създава атмосфера - като се започне от приглушеното осветление и се стигне до подходящата музика. Способен е да те ухажва цял живот. Началната му цена е изключително висока, а освен това е необходима и солидна сума за поддръжка и за т.нар. портиерски средства. В живота си с него трябва да разполагаш с огромна енергия, за да поддържаш стандарта висок и за да бъдеш винаги перфектна. Не можеш никога да си позволиш да си рошава или с неизряден маникюр, не можеш да се оплакваш от трафика, от сметките за плащане и т.н.“

Четвъртият тип мъж е от рода лятна вила.

„Това е нещо като любовникът във вашия живот. Вие сте омъжена и той е женен и знаеш, че никога няма да остави жена си. Но в неговия живот винаги има едно местенце за теб - това са пътешествията, ваканциите, романтичните уикенди, които си прекарвате заедно. След тях обаче всеки се връща към своето ежедневие. Този тип мъж може да ти бъде любовник и цял живот“.

Петият тип мъж е по подобие на двустайното жилище.

„То е лесно за поддържане, но стига максимум за двама души. Мъжът двустаен апартамент е класическият и непоправим ерген. С него не можеш да стигнеш кой знае колко далеч в изграждането на общи проекти. С него ти е добре, но не ти променя живота“.

Според Марчела Волпе идеалният тип мъж за една жена е този като апартамента от 120 кв.м. Той е удобен и когато се роди бебе. Това е мъжът, който не се страхува да се ангажира.

А дали е правилно една жена да сподели пред този тип мъж, че си търси съпруг?

„Не веднага. Струва си обаче в кратък период от време една жена да изясни какво точно иска. Няма нищо лошо, ако споделиш, че не търсиш преходна връзка. Ако пък той избяга, значи просто не е бил сделката на твоя живот“, казва авторката. /ПронтоСофия