Кметството на адриатическия град Римини забрани от 2009 година спонсорирането и организирането на събития и манифестации, на които по директен или косвен начин се рекламира алкохол. Целта на мерките е общината да се противопостави на феномена, който „произвежда огромни социални щети, особено сред младите поколения“, се казва в съобщение до медиите на кметството, родно място на Федерико Фелини.
Вълната от забрани обаче обхвана многобройни италиански общини, коментира онлайн изданието Affaritaliani.

В северния град Тренто например беше забранено снимането на деца в спортните съоръжения. Мярката, имаща за цел борбата с педофилията, засегна дори един баща, който искаше да снима дъщеря си на ръба на градски басейн. Бащата беше спрян да направи това от спасителя в басейна.

Забраната за снимки на деца породи серия от полемики, заради което в правилника беше внесено допълнение, според което родител може да снима детето си в спортно съоръжение, само ако предварително е поискал разрешение за това от управата му.

В южния град Еболи, област Кампания, пък беше издадена забрана за целуването, както и за „горещите“ сцени между влюбени в коли.

Глобата за нарушителите е от 500 евро. Съветникът в област Кампания Джерардо Розаниа обаче разкритикува строгите мерки.

„Ако двама влюбени се уединят в колата си на една спортна площадка, рискуват глоба от 50 до 500 евро. В Еболи се разгарят всеки ден дрязги и кавги, придружени и от наръгвания с ножове, завършващи с кръвопролития. Вандали шетат по цялата територия на града, а излиза, че проблемите за сигурността идват от двойките, които си разменят милувки в колите“, възмути се Розаниа.

Заразата на забраните порази и Верона, където клиентите на проститутките биват глобявани с 500 евро. Мерките в тази сфера бяха въведени от кмета Флавио Този.

Очаква се през септември председателят на правната комисия в Сената Филипо Берсели да внесе проект, според който проститутките да бъдат обявени за опасни за сигурността субекти. В такъв случай те рискуват „отдалечаване“ от Италия.

В северния град Новара кметът от Северната лига Масимо Джордано въведе забрана за събирането на едно място в парк или в градина на повече от двама души. Забраната касае периода от 23,30 до 6 часа сутринта.

Многобройни граждани излязоха по улиците на града, за да демонстрират несъгласието си с новите мерки. „Дори Дучето не беше дръзвал да въведе подобно нещо“, скандираха манифестантите.

Кметът обаче е непреклонен и пред потребителите на алкохол. С друго нареждане той забрани консумирането на алкохолни напитки в зоните за игри по всяко време на денонощието. Предвидените за нарушителите глоби са от 25 до 500 евро. /ПронтоСофия