Вече е почти невъзможно да бъде намерена катаджийка с пола в Италия, констатира вестник „Стампа“. Според него женската версия на униформата на контролните органи по пътищата почти не може да се види, тъй като представителките на нежния пол искат да глобяват с панталони.
В Торино например само една от 100 катаджийки носи пола по време на работа. Заради този феномен дори самият отдел, занимаващ се със снабдяването c униформи, вече не поръчва ушиването на поли.
„Преди време всяка катаджийка получаваше по една нова пола на всеки три години. Сега получава само по една символична пола при встъпването си в длъжност“, каза Джузепина Стела, шеф на отдел в Командването на контролните пътни органи в Торино.

„Откакто работата на катаджията изисква не само контрол на спазването на пътния кодекс, а и преследване и дори влизане в конфликт с някого, жените предпочетоха практичността“, допълни Стела.
Според мнозина обаче многобройни италиански катаджийки предпочитат панталона пред полата, за да избегнат закачки или нежелани комплименти от страна на автомобилистите.
„Ако един италиански шофьор иска да ги направи, и панталоните няма да го спрат“, твърди Стела.
За сметка на това в Милано катаджийките вече си поръчват стилни роклички като част от униформата си. /Pronto Sofia