Многобройни италиански кандидат-зъболекари се дипломират в момента в Румъния, България, Молдова и Украйна, съобщи седмичникът „Еспресо“. Според него млади италианци, които от години наред не успяват да се дипломират на Апенините или пък стари зъботехници, които се нуждаят от документ, за да продължат да работят, отиват в Източна Европа, за да получат дипломи.
Откакто Румъния е член на ЕС, важи правилото, че дипломата за висше образование, получена там, трябва да бъде призната и в Италия. Който е висшист в Букурещ, е такъв и в Милано и обратното.

„Проблемът е, че в много от тези случаи се озоваваме пред истински дъмпинг. Хора, които не искат да се изправят пред много по-трудното образование в Италия, бягат в чужбина, за да получат диплома, която обаче дава малко гаранции за здравето на пациентите“, казва пред „Еспресо“ Амедео Бианко, председател на Националния орден на лекарите в Италия.

Следването в източноевропейски университет е много по-лесно от това, което човек може да си представи. Надушвайки бизнеса, в Италия се раждат многобройни странни асоциации, които наричат себе си университети, но които не са признати като такива. Те предлагат логистична помощ за клиентите студенти, които искат да се дипломират на Балканите. Ускоряват документите за записването и се грижат за законовото признаване на дипломата, организират езикови курсове, търсят квартири и др.

Народният университет San Pio X например, който има седалища в Милано, Барселона, Румъния, България, Молдова, вербува клиентите си, чукайки по вратите на зъболекарските кабинети, пише изданието.

Това обаче не е единственият университет, който предлага подобен вид услуги. Има и други - San Tommaso със седалище в село Дзибело (2000 жители) до Парма. Дипломата от Румъния обаче не е достатъчна за упражняване на медицинската професия в Италия. Необходимо е тя да бъде призната, а също така и издържането на специален изпит. Тези проблеми обаче се преодоляват лесно.

„Феноменът взема обезпокоителни размери напоследък. Тези институти не дават никаква гаранция за качество. Необходими са повече контрол и прозрачност“, призовава Джузепе Ренцо, председател на комисията за ордена на зъботехниците. /ПронтоСофия