Телата на две удавени ромски деца, покрити с хавлии, не смутили ни най-малко плажуващите до тях италианци, съобщи "Дейли мел". 12-годишната Кристина и 11-годишната Виола Ибрамович, останали на пясъка близо 1 час, след като били изхвърлени от бурното море. Преди това двете деца, които са браточведки, просели на плажа заедно с още две хлапета.
Трагедията с Кристина и Виола се разиграла на плажа край Торегавета, северно от Неапол. Според говорител на спасителната служба, хлапетата пристигнали с влак от нелегален лагер в Джулиано. На плажа те били забелязани да просят и продават дрънкулки, преди да хукнат към морето.
"Водата беше бурна и в нея нямаше никой освен четирите циганчета. Плажът беше претъпкан и хората скоро разбраха, че децата са в опасност, защото те започнаха да крещят за помощ. Някои скочиха и успяха да извадят две от тях, но другите вече бяха мъртви", разказва очевидец.

Телата им останали на плажа близо час преди да бъдат прибрани. През това време отпускарите край тях равнодушно се препичали и ритали топка.
"Беше сюреалистично. На брега цели семейства се излежаваха под слънчевите лъчи, а на метри от тях бяха проснати телата на двете деца. И всички бяха напълно безразлични към случилото се", възмущават се свидетели.
Смъртта и (не)последвалата реакция отново извади на показ драматичния проблем с ромските имигранти на Апенините. Италианците винят най-вече румънците, повечето от които от ромски произход, за нарасналото ниво на престъпност в страната. Общественото мнение в Италия се изостри до краен предел, след като в началото на май роми в Неапол се опитаха да откраднат 6-месечно бебе от дома му, а седмица по-късно посегнаха и на 3-годишно момиченце пред супермаркет в Сицилия. /БЛИЦ