Топенето на ледниците, предизвикано от глобалното затопляне, принуждава Италия и Швейцария да преразгледат държавните си граници, пише вестник “Република”.
Преминаващата през планините граница между двете страни, установена още през 1861 г., на практика вече не съществува. В резултат на затоплянето на климата ледниците се топят и се преместват. Така се е стигнало до сериозни промени на планинските върхове.
За преразглеждане на границата настоява комисия, в която участват представители на италианския военен географски институт и швейцарската агенция “Суистопо”, която отговаря за съставянето на географски карти. “По тази причина италианският парламент по предложение на външния министър Франко Фратини се готви да разреши на съвместната /италианско-швейцарска/ комисия да започне работа по ревизиране на границата”, посочва “Република”, цитирана от Интерфакс. Италианските експерти ще работят под ръководството на генерал Карло Колела. “Границата с Швейцария никога не е променяна. По същество това е границата, установена от конституцията на Италия през 1861 г. Сега всичко се променя и границата може да се окаже друга”, каза той. /БЛИЦ