Вирусоложката от Хонконг д-р Ли-Менг Ян избяга в САЩ и разкри пред Fox News цялата истина за коронавируса, която властите в Китай упорито крият.

Жената твърди, че не изключва възможността в бъдеще да се окаже сред "изчезналите" информатори. Ян пояснява, че според нея китайските власти са знаели за новия коронавирус много преди да го обявят.

Тя добавя, че ръководителите й, известни като едни от водещите експерти в областта, са игнорирали нейните изследвания в началото на пандемията, които според нея биха могли да спасят много човешки животи.

Ян добавя, че един от колегите й, учен от контрол и превенция на заболяванията в Китай, е знаел за предаването на вируса от човек на човек, още преди това да бъде признато от властите на страната или СЗО.По думите й, тя е разказала за някои от своите открития на научния си ръководител, но „той само е кимнал”.

Лекарите и изследователите, които преди това открито са обсъждали вируса, внезапно са започнали да мълчат, казва още тя. „Лекарите казаха зловещо:„ Не можем да говорим за това, но трябва да носим маски “, каза тя.

Освен това, университетът в Хонконг, където е работила, е премахнал страницата й от сайта си.  Китайското посолство твърди, че „никога не са чували за този човек” и отхвърля всички публикувани от нея данни.

Припомняме, че през май се появи информация, че Пекин умишлено е скрил сериозността на пандемията, за да успее да се запаси с достатъчно медикаменти, с които да лекува пациентите.