Американски професор по география твърди, че е установил къде се укрива лидерът на “Ал Кайда” Осама бин Ладен.
Групата на Томас Гилеспи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис посочва град в Северозападен Пакистан и дори уточнява в които сгради да се търси терорист номер едно. Изводите от необичайното изследване са публикувани в списание MIT International Review.
На Осама бин Ладен му трябва убежище, в което не могат да проникнат външни хора, в него трябва да има стаи за охраната, достъп до медицинска помощ, ток и достатъчно високи тавани - както е известно Бин Ладен е висок 190-195 см, съобщава “Дейли телеграф”.
Опирайки се на математически модели, учените твърдят, че лидерът на “Ал Кайда” се укрива най-вероятно недалеч от мястото, където е бил видян за последен път. При това той може да остане анонимен само в достатъчно голям град, в който културата се различава слабо от афганистанската. Предвид това най-вероятното местонахождение на Бин Ладен е в пакистанския град Парачинар, на 12 мили от афганистанската граница. Там след нахлуването на съветската армия в Афганистан се укриха много муджахедини. В града има само три достатъчно големи сгради, с високи стени и заобиколени от дървета, които не позволяват да се извършва наблюдение от въздуха. Там според учените се намира Бин Ладен, посочва Newsru. Според професор Гилеспи местонахождението на Бин Ладен е “един от най-важните политически въпроси на нашето време”. Гилеспи обаче посочва, че според него Бин Ладен не се намира непрекъснато в едно и също убежище. При достъп до секретни разузнавателни данни за местонахождението на терориста може да се говори по-точно. Изследователите отбелязват, че за първи път е приложен научен подход в опит за разрешаване на този въпрос. Американските служби също са на мнение, че през 2001 г. Бин Ладен е избягал от Афганистан, след като там нахлуха войските на западната коалиция и сега се укрива в пограничните райони на Пакистан. Въпреки активните усилия на американските спецслужби и до момента не е установено къде се намира той. /БЛИЦ