Началникът на генералния щаб на Украйна Виктор Муженко съобщи, че са успели да изчислят възможните жертви в случай на война с Русия. „По нашите разчети и прогнози, за 10 дни операция по отразяване на широкомащабна агресия общата загуба ще съставлява до 10-12 хиляди души“, цитират го Голос Украины и profit.bg.
Началникът на генщаба определя числото като „страшно“.

Той допълва, че в случай на нападение е необходимо да бъдат сформирани нови военни части и да се използват допълнителни групи от военнослужещи. Накрая Муженко заяви опасенията си за нападение на Русия „от всички страни“.

Отношенията на Москва и Киев се влошиха през 2014 г, след като Крим, след проведен референдум, стана част от Руската федерация, а също така след началото на военния конфликт в югоизточната част на Украйна. Киев редовно обвинява Москва във водене на военни действия в Донецкия басейн.

Русия нееднократно е подчертавала, че тя не представлява страна във вътрешния конфликт на Украйна и е субект в Минските споразумения. Москва допълва, че обвиненията на Киев не са подплатени с доказателства. Наскоро Украйна проведе изпитания на управляеми зенитни ракети със среден обсег С-300 край Крим. В Министерството на външните работи на Русия ситуацията бе определена като опасен прецедент и провокация. Руската авиация заяви, че има нарушение от страна на Украйна на международните споразумения.