Обилните снеговалежи, предизвикани от китайските метеоролози за борба със засушаването, доведоха до затваряне на пътищата, които водят от Пекин към съседната провинция Хебей, предаде агенция Синхуа.
През последните два дни в централната част на Китай паднаха обилни снеговалежи. В условията на продължително засушаване, което застрашаваше посевите в редица райони на страната, снегът беше предизвикан изкуствено с помощта на разпръскване на сребърен йодид във въздуха. По информация на метеорологичното управление на провинция Хебей само в този регион вчера над облаците са били разпръснати над 300 заряда от това вещество, което предизвиква валежи.
В резултат тази сутрин поради навявания и заледявания на пътищата бяха затворени всички пътища от провинция Хебей към китайската столица. Затворен е и пътят от Пекин към североизточната провинция Ляонин.
Пекин, в който тази зима стана най-сухата за последните 38 г., също преживя тази седмица изкуствени снеговалежи. Във вторник в Пекин падна първият за цялата зима сняг.
Китайската служба за изкуствено въздействие върху метеорологичните условия е една от най-старите и най-големите в света, посочва РИА “Новости”. Създадена е през 1958 г. Сега Китай е на първо място в света по обем изкуствено предизвикани валежи. /БЛИЦ