Учени от японския университет Кейо за първи път успяха да излекуват мишка с увреден гръбначен мозък и парализирани задни крайници с помощта на индуцирани човешки стволови клетки, съобщи телевизия NHK.
Стволовите клетки, от които се състои ембрионът, притежават способността да се превръщат в клетки от всяка тъкан на организма, което прави възможно лекуването на много заболявания. Но стволовите клетки се получаваха от ембриони, което създаваше неразрешим етичен проблем. През 2006 г. японски учени успяха да превърнат обикновени клетки в стволови – т. нар.”индуцирани плуропотентни стволови клетки” " (induced pluripotent stem cells - iPS).
Групата учени под ръководството на професор Хидеюки Окано са култивирали iPS-клетка от човешка кожна клетка. След това от нея са получени клетки, от които се формират нервните тъкани. Тези клетки са били имплантирани на 29 мишки с парализирани задни крайници поради увреждане на гръбначния мозък.
Месец след операция всичките 29 мишки са започнали да ходят, а някои дори да тичат. За първи път в света беше доказан лечебният ефект от човешките iPS-клетки, посочва РИА “Новости”. /БЛИЦ