Тайланд може да е следващата държава в Югоизточна Азия, която ще премести столицата си, след като премиерът на страната Прают Чан-оча обяви, че е възможно подобно решение, пише "Гардиън".

Вдъхновен от съседен Мианмар и подобни планове в Индонезия, тайландският премиер отбеляза, че преместването на столицата може да помогне на Банкок да се справи с огромните предизвикателства пред града.

Като Джакарта Банконк се бори с пренаселеност, замърсяване, увеличени нива на морското равнище и трафик.
Прают Чан-оча предложи два варианта.

"Първият е да намерим град, който не е твърде далече и няма да е толкова скъпо преместването. Вторият е преместване в покрайнините на Банкок, за да се намали пренаселеността", подчерта той.

Според премиера преместването на правителството в покрайнините на Банкок може да помогне за облекчаване на трафика и за намаляване на движението към и от центъра на града.

Ще са необходими мащабни проучвания за социалните и икономическите последствия от такъв ход, добави той.
Преди няколко седмици президентът на Индонезия Джоко Уидодо обяви, че административната столица ще бъде преместена от Джакарта в Източен Калимантан или индонезийско Борнео.

Не за първи път се повдига идеята да се премести административната столица на Тайланд. Бившият премиер Таксин Шинаватра предложи столицата да бъде преместена в Након Найок, провинция на 100 километра от столицата.

Също се проучва дали да се преместят държавните институции в Чаченгсау, източно от Банкок.
Според проучване от 2018 г. за най-лошия трафик по света Банкок е на осмо място, едно място зад Джакарта, а Мумбай е на първо.