Израелската компания Electreon Wireless иска да направи истинска революция в света на електрическите превозни средства. Според инженерите на тази компания в бъдеще шофьорите няма да трябва да зареждат електрическите си автомобили с помощта на станции за зареждане.

Вместо това батериите ще получават енергия направо от ... пътя. Още в средата на август Electreon Wireless планира да обнови 2-километрова отсечка в Тел Авив. В допълнение, компанията изгражда подобен 2.5-километров път на шведския остров Готланд в Балтийско море.

Електрическите превозни средства ще се зареждат по тези пътища по същия начин, по който смартфоните се зареждат индукционно. Тоест, водачът няма да има нужда от допълнителни усилия - просто трябва да тръгнете по пътя и това е всичко. Разбира се, ако електрическият автомобил поддържа функцията за дистанционно зареждане.

Засега подобна функция имат само в градския транспорт, който ще започне да пътува по „електрическите улици“ първи. Electreon Wireless уверява, че в случай на масово използване на системата за зареждане от пътищата, електрическите автомобили могат да станат и много по-евтини. В края на краищата производителите няма да имат нужда да оборудват автомобилите с големи, тежки и скъпи батерии, а масата на автомобилите ще намалее.