Израелската армия ще спира от днес огъня в Ивицата Газа всеки ден за по три часа, за да даде възможност на цивилното население да получи хуманитарна помощ и да напусне опасните райони. Това съобщи за РИА “Новости” представител на пресслужбата на израелската армия.
“Идеята, която днес за първи път ще пробваме на практика, се заключава в това всеки ден да бъде спиран огънят в Газа. Палестинците ще имат три часа, за да се запасят със стоки от първа необходимост или да напуснат особено опасните райони”, каза представителят на пресслужбата.
От събота след една седмица бомбардировки израелската армия предприе наземна операция, като раздели Ивицата Газа на две или три части и блокира големите градове, отрязвайки жителите от източниците за снабдяване и лишавайки ги от възможността да напуснат зоната на боевете. От началото на военните действия Израел всеки ден пропуска през границата в Ивицата Газа десетки камиони с продоволствия и медикаменти. Помощта, идваща от цял свят, остава в централните складове, разпределението й сред населението е затруднено от бойните действия и блокадата. /БЛИЦ