Американски хирурзи за първи път извадиха орган от здрава пациентка – донор на бъбрек, чрез малък разрез във вагината, пише Би Би Си.
Изваждането на бъбрека през естествения отвор ускорява възстановяването на пациента и козметичните резултати се по-добри, на корема не остава белег.
От екипа от болница Джон Хопкинс съобщиха, че бъбрекът на 48-годишната донорка е бил за нейната племенница. Пет дни след трансплантацията и двете пациентки се чувстват добре.
Макар че сега за първи път такава медицинска манипулация се прави на здрава пациентка, вагината и досега служеше на лекарите за изваждане от тялото на болни органи като жлъчния мехур, бъбрек или апандисит.
“Преди хирурзите трябваше да направят сравнително голям разрез на корема на пациента, за да извадят бъбрека. Този разрез значително затрудняваше възстановяването на пациента, усилваше болката. Изваждането на бъбрека през естествения отвор трябва да ускори възстановяването и да даде по-добър козметичен резултат”, обясни шефът на отделението по трансплантация доктор Робърт Монтгомъри, пише “Вечерни лист”. /БЛИЦ