Известен полски генерал от Американската революция се оказа жена или хермафродит. Нов документален филм на Smithsonian Channel изследва историята на Казимир (Кажимеж) Пуласки - полски кавалерист, който е бил протеже на Джордж Вашингтон по време на войната за независимост (1775 - 1783) срещу британците, пише "Гардиън".

Изследването е започнало след решение да се премахне паметник на генерала в град Савана, Джорджия. Костите на Пуласки са били в метална кутия под паметника, който е издигнат през 1854 г. Чарлз Мърбс, съдебен антрополог от държавния университет в Аризона, който е работил на място, разкри, че са им позволили да проучат скелета за изследване.

От изследването станало ясно, че скелетът е на жена.

Основният въпрос без отговор е бил дали скелетът наистина е на полския генерал. Предишни проучвания не са успели да идентифицират костите, тъй като не е имало ДНК, за да се съпостави.

Но този път изследователите са успели да потвърдят скелета чрез митохондриална ДНК от роднини на генерала. Проучването е било финансирано от Smithsonian Institute.

Пуласки е отгледан като мъж в аристократично полско католическо семейство. Полякът се е учил да се бие и да язди. За първи път уменията си изпитал срещу руснаците преди да напусне Полша за Париж през 1772 г. От документалния филм става ясно, че американската делегация във френската столица го изпратила в САЩ с писма с препоръка от Бенджамин Франклин. Пуласки се присъединил към американските сили през септември 1777 г. Твърди се, че е предотвратил падането на Вашингтон в ръцете на британците. Фатално е ранен при Обсадата на Савана през октомври 1779 г., умира няколко дни по-късно на борда на кораб. Никога не е сключвал брак и няма деца.

Пуласки е полско-американски герой, който всяка година е почитан на парада на Деня на Казимир Пуласки в Ню Йорк.

Документалният филм за героя ще бъде излъчен в понеделник.