В най-близко време е възможно на специалния представител на ООН по темата за Сирия, Стефан де Мистура, да бъде поискана оставката, пише руското издание „Известия“, позовавайки се на източници от дипломатическите кръгове на Руската федерация и Сирия.
Окончателното решение ще бъде взето след поредния кръг междусирийски преговори в Женева, насрочени за 20 февруари.

Де Мистура е назначен на заемания в момента пост от бившия генерален секретар на ООН, Бан Ки-мун, чиито пълномощия приключиха на 31 декември 2016 г. На новия генерален секретар, Антониу Гутериш, предстои да определи в какъв формат ООН занапред ще се занимава с нормализирането на ситуацията в Сирия.

Бившият заместник генерален секретар на ООН, Сергей Орджоникидзе, който познава Стефан де Мистура лично, коментира, че въпросът за смяната на специалния представител наистина е назрял.

„Стефан де Мистура не успя да прояви себе си на тази длъжност. Освен това аз съм убеден, че сирийският конфликт е толкова важен, че генералният секретар трябва лично да се занимава с този проблем. Между впрочем, така беше по-рано. Например, Кофи Анан, (…) лично се занимаваше с иракския проблем, при него нямаше представители. Сега на новия глава на организацията, Антониу Гутериш, му предстои да реши как ООН следва да действа по-нататък по сирийския въпрос“, коментира Орджоникидзе.


Източник: "Фокус"