Правителството в Чехия оцеля при вот на недоверие в парламента, организиран от опозицията, за да свали от власт лявоцентристкия премиер Андрей Бабиш във връзка с разследване за измами, съобщава "Ройтерс".

Не са достигнали девет гласа за необходимите 101, необходими за свалянето на правителството в 200-местната долна камара на парламента.

Резултатът беше очакван, след като лявоцентристките социалдемократи, които са партньори на партията АНО на Бабиш в правителството на малцинството, и крайнолевите комунисти отказаха по-рано тази седмица да гласуват с опозицията.

Бабиш, който е бизнесмен милиардер, от миналата година се бори с повдигнати от полицията обвинения, че е скрил собствеността на една от фирмите си, прехвърляйки я на възрастните си деца преди десетилетие, за да получи субсидия от 2 млн. евро от европейските фондове, предназначена за малкия бизнес, а не за големи корпорации.

Той отрича каквито и да е злоупотреби и нарича разследването кампания, която цели да го извади от политиката.

Ако казусът бъде вкаран в съда и Бабиш бъде признат за виновен, той може да лежи няколко години в затвора.

Въпреки че вотът на недоверие не успя, той разкри уязвимостта на правителството на страната членка на ЕС и НАТО, произтичаща от правните проблеми на Бабиш.

Социалдемократите, които имат петима министри в кабинета, се въздържаха при гласуването, вместо да гласуват в подкрепа на Бабиш, след като напразно увещаваха Бабиш да се оттегли и да предложи заместник от партията си за премиерския пост.

Опозицията поиска Бабиш да се оттегли от поста.

"Правителството трябва да бъде ръководено от етичен, морален и честен човек, в когото имат доверие дори политическите му опоненти", изтъкна пред парламента Иван Бартош, който е председател на опозиционната Пиратска партия, като допълни: "Не виждам такъв човек начело на това правителство."

Хиляди хора протестираха в Прага миналата седмица срещу Бабиш, а друг протест беше планиран за тази вечер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!