Tоварният кораб Evergreen, който блокира Суецкия канал в началото на седмицата, е бил освободен от спасителни екипи в понеделник. Това съобщи в "Туитър" доставчикът на морски услуги Inchcape Shipping.

Кога точно Суецкият канал ще бъде отворен за движение, обаче остава неясно. Очаква се по-късно информация по въпроса.

Кадри, показващи кораба да се движи отново, бяха споделени в социалните мрежи. По-рано той бе разклатен, но чак се успешно бе освободен. 
  Припомняме, че вчера пезидентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси разпореди да започне подготовка за разтоварване на товарния кораб. Според експерти операцията може да се проточи със седмици.

Суецкият канал губи по 12-14 милиона долара приходи всеки ден заради инцидента.
Заседналият контейнеровоз Ever Given е с 220 000 тона водоизместимост и с дължина от 400 метра.

Корабът е навлязъл в канала 45 минути преди да заседне, като се е движел с 12,8 морски възела (около 24 километра в час) малко преди инцидента.

Ever Given е построен през 2018 г. и е сред най-големите товарни кораби в света. Може да пренася 20 000 контейнера. Корабът акостира на пристанища в Китай преди да се насочи към Ротердам, Нидерландия.

Открит през 1869 г., Суецкият канал е ключова връзка за транспортиране на петрол, природен газ и други товари. През 2015 г. египетското правителство завърши голямо разширение на канала, позволявайки на най-големите кораби да преминават.