Съюзът от десни формации, начело с партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони, води на парламентарните избори в Италия и се очертава да има мнозинство в следващия парламент.

Това става ясно от екзитпол на института "Опинио" за обществената телевизия РАИ, оповестен след края на изборния ден, съобщава БТА.

"Италиански братя", която има неофашистки корени, печели между 22 и 26 процента. Нейният коалиционен партньор, крайнодясната формация "Лига" на Матео Салвини получава между 8,5 и 12,5 процента, а консервативната партия "Напред, Италия" на Силвио Берлускони събира между 6 и 8 на сто от гласовете. Сборно дясноцентристкия блок печели между 41 и 45 процента от вота. 

Продължават напрегнатите избори в Италия - ще видим ли жена премиер?

Това ще бъде достатъчно трите партии да си гарантират мнозинство и в двете камари на парламента, отбелязва Ройтерс. Италианският изборен кодекс облагодетелства партиите, които съумеят да съставят предизборни коалиции, защото им дава несъразмерно голям брой места в сравнение с процента гласове, който получават индивидуално.

Това би довело до съставянето на първото след Втората световна война италианско крайнодясно правителство, коментират политически анализатори

Лявоцентристката коалиция, начело с Демократическата партия, печели между 25,5 и 29,5 процента от гласовете. Като трета политическа сила се нарежда антисистемното Движение "Пет звезди" с актив от 13,5-17,5 на сто.

Също така, според екзитпол, се очертава Италия да има за първи път жена премиер.

Предвид факта, че в рамките на десния предизборен блок партията „Италиански братя” спечели най-много проценти, това означава, че ще трябва да се спази едно предизборно обещание. А именно това, че лидерът на партията в десния блок с най-много гласове на изборите ще стане премиер.

Това бе принципната договорка между лидерката на „Италиански братя” Джорджа Мелони и лидерите на другите две големи партии в блока – „Форца Италия” на Силвио Берлускони и „Лига” на Матео Салвини.

Мелони неведнъж каза, че за нея ще е чест да бъде премиер и че е готова да управлява. А Берлускони неведнъж каза, че вижда в Мелони неговото „идеологическо женско по-младо аз”, защото тя отстоява същите идеи като него. Само Салвини заяви, че първо трябва да се обявят резултатите, а после да се говори кой ще е премиер.

Избирателната активност, изчислявана на 64,7 процента от имащите право на глас - е рекордно ниска за Италия. 

Предстои официалното преброяване на гласовете от над 61 500 секции, като окончателни резултати се очакват по-късно днес.

Пред урните бяха призовани над 46 милиона италианци, а повече от 4 милиона пребиваващи в чужбина вече направиха своя избор преди това. Гласуването бе затруднено заради лошото време и наводнения в областите Кампания и Тоскана.

В избирателните секции се получиха опашки, защото бе поставян според изборния закон специален талон срещу подмяна на бюлетини.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук