В неделя сутринта, 26 юни, жителите на Киев се събудиха от звука на силни експлозии по време на обявената въздушна тревога. Очевидци съобщават за няколко ракети, изстреляни от Руската федерация.

Жителите на някои градове са видели ракети, които летят към Киев. Впоследствие бе съобщено, че в столицата са гръмнали експлозии. След това кметът Виталий Кличко коментира информацията. Той потвърди експлозиите и отбеляза, че са прозвучали в района на Шевченко.

"Приятели! Няколко експлозии в квартал Шевченковски. Линейки и спасители са на път към мястото. По-подробна информация ще има по-късно", посочва той.

След това Кличко добавя още, че лекари и спасители вече са пристигнали на мястото на инцидента. Евакуирани са хора от две къщи.

Активистът Сергей Стерненко беше един от първите, които съобщиха за атаката в канала си на Telegram.

"В Киев има мощни експлозии. Три ракетни удара. Виждам голям облак дим. Четвъртият...", пише Стерненко. На публикуваните кадри са запечатани стълбове гъст дим, които се виждат от различни части на града.

На 25 юни по време на въздушен удар, обявен за около 03:30 часа почти в цялата страна , Русия изстреля ракети в няколко региона на Украйна - експлозии прогърмяха в Киевска област, Черниговска област, Житомирска област, Николаевска област, Лвовска област , Ровненска област. В някои региони „пристиганията“ бяха потвърдени, имаше разрушения и жертви, а на някои места противовъздушната отбрана работеше.