Съдебните заседатели в съда в Минеаполис са признали бившия полицай Дерек Шовин за виновен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, съобщават американските издания, позовавайки се на съдебното заседание.

Шовин е признат за виновен и по трите точки за убийство. Той е приел решението на съда без видими емоции.Бившият полицай е заплашен от до 40 години зад решетките, като наказанието ще бъде определено от съдията Питър Кахил. Очаква се присъдата да бъде обявена след два месеца.

След присъдата на журито, на Шовин са поставени белезници и е бил изведен от съдебната зала. Преди присъдата той бе на свобода под гаранция. Сега бившият полицай ще очаква присъдата в затвора.Адвокатът на семейството на Флойд Бен Кръмп е нарекъл присъдата повратна точка в историята. Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са разговаряли по телефона с брата на Джордж Флойд.Бившият полицай Дерек Шовин беше обвинен в убийството на Флойд по време на ареста му. Инцидентът се случи през май 2020 г. и предизвика широк обществен резонанс в САЩ. Протести срещу полицейското насилие и дискриминация срещу чернокожите обхвана цялата страна. В края на март започна процесът над Шовин в Минеаполис.По-рано главният медицински експерт от окръг Хенепин (Минесота) Андрю Бейкър бе заявил, че Флойд е починал в резултат на използването на сила от полицията по време на ареста, но това е било способствано и от сърдечните му заболявания и употребата на наркотици.


Съдията Питър Кахил

В същото време адвокатът на Шовин твърдеше, че афроамериканецът е могъл да умре от сърдечни заболявания или от употребата на фентанил и метамфетамин.

Превод и редакция: БЛИЦ