Близо 300 мигранти в Северозападна Турция са се насочили към границата с Гърция, в района на Одрин. Това предават турски медии.

По-рано днес, както информира вече БЛИЦ, висш турски представител заяви, че страната повече няма да спира сирийските бежанци да влизат в Европа.

Причината е, че тази нощ най-малко 33-ма турски войници загинаха при въздушни удари на сирийските правителствени сили в Идлиб.

Ако бъде изпълнена заплахата за пускане на бежанците към Европа, това ще бъде край на споразумението между Евросъюза и Анкара, сключено през 2016 г.

Стотици мигранти вървят през Северозападна Турция към границите на страната с Гърция и България в петък, съобщават турските медии. Това се случва, след като властите в Анкара обявиха, че няма да спират сирийските бежанци по пътя им към Европа, пише и електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от Фокус.

Информационна агенция Demiroren заяви, че в групата, която около полунощ започнала да се насочва към границите между двете страни от Европейския съюз и турската провинция Одрин, има около 300 мигранти - сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци включително жени и деца.

В новината се казва, че мигрантите се групират и по западния бряг на Турция, в районите на Айвачък и Чанаккале, като целта им е да се прехвърлят на гръцкия остров Лесбос с лодки.

„Ройтерс“ обаче не може независимо да потвърди кои са хората, нито накъде са се насочили. Видеокадрите на турските правителствени медии, които показват как мигрантите вървят в редица, също не могат да бъдат потвърдени от друг източник.

Турският телевизионен канал NTV показа десетки хора, вървящи през полета, носейки раници, и обясни, че бежанците са се опитали да минат границата с България през Капъкуле, но не са били пуснати. Медията добавя, че същата група след това се е насочила към ГКПП Пазаркуле към Гърция, но не е ясно какво се е случило с тях след това.