28-годишната Вики Калън се храни с пълнежа на собствения си диван. Самотната майка от Уейкфийлд, Южен Йоркшър, развива манията да се храни с дунапрен, когато е бременна в петия месец с дъщеря си Оливия. Менюто за закуска на Вики е големият фотьойл в хола: "Пълнежът на дивана ми е в жълто и бяло и обичам да намазвам конфитюр и шоколад върху парчета от него, а на сутринта ги потапям в портокалов сок".
28-годишната майка е опитвала също подплънки и сутиени, но казва, че предпочита вкуса на дивана вкъщи.

"Приятелите ми често казват, че умират за храни като риба тон, мед или сладолед, но не и аз. От пет години се храня с дунапрена в нас и ми харесва", казва Вики.

"Всичко започна една вечер, когато седях пред телевизора и пиех портокалов сок. Започнах да късам парчета от пълнежа на дивана си и преди да се усетя, бях започнала да ям дунапрена, усещането беше като дъвчене на дъвка, наслаждавах се на вкуса им", споделя майката.
"Ден след това, докато бях на мивката, изпитах нужда да опитам от гъбата за миене. Откъснах парче от нея и го изядох", казва жената.

Вики започва да купува допълнителни гъби, които складира в куненския шкаф. Парчета от тях, заедно с дупапрена, тя намазва с конфитюр по вкус или шоколад. Понякога използва различна гарнитура за вечерята си като фастъчено масло, пикантни заливки, соев сос.

Понякога Вики опитва от пълнежа от седалките в самолети, хотели или от диваните в домовете на приятелите си, но споделя, че не винаги и харесват и предпочита този вкъщи.

При продължително хранене с дунапрен има опасност жената да повреди храносмилателната си система, предупреждава личният й лекар. Редица изследвания обаче не показват отклонения.

Единственото притеснение за Вики е какво ще прави, когато унищожи напълно дивана си, затова смята да замрази части от него.