Полският президент Лех Качински увери днес, че няма да създава “пречки” пред ратификацията на новия европейски договор от Лисабон, след вчерашния си разговор в Париж с френския президент Никола Саркози, съобщи електронното издание ИЮОбзървър.
Изявлението на Качински е завой на 180 градуса от досегашните му предупреждения, че след като Ирландия отхвърли с референдума от 12 юни Лисабонския договор, за полския президент вече е “безпредметно” да го подписва.Днес Качински, освен подкрепата си за договора, сподели пред журналисти, че се е договорил с френския президент за “съвместен план” относно преодоляването на кризата в ЕС след референдума в Ирландия, но не посочи подробности. “Срещата беше много добра. Разбира се, уверих Саркози, че Полша няма да бъде пречка пред ратифицирането на договора”, каза Качински, цитиран от ИЮОбзървър.
В реч пред Европейския парламент миналата седмица, Саркози, който е настоящият председател на ЕС обеща да намери решение на проблема с ирландското “не” до октомври или декември, като същевременно поиска от страните-членки да изпълнят обещанието си за ратифициране на Договора от Лисабон. Адресирайки речта си директно към обещанията на Качински Саркози изтъкна тогава: “Полският президент лично участва в поправките в договора от Лисабон. Той даде дума и трябва да я изпълни. Това не е въпрос на политика, а въпрос на морал”.По-рано Саркози отправи подобно послание към Чехия, която също се колебае с ратификацията, но Прага настоява, че най-напред Констиуционният съд трябва да се произнесе, дали Лисабонският договор е в съответствие с чешкото законодателство./БЛИЦ