От една година корабостроителниците в Хърватия правят ремонт на либийските военни кораби, а хърватската фирма Adria Mar произвежда патрулни кораби за Либия.
Либийският лидер Муамар Кадафи е предоставил изграждането на собствен военен флот и крайбрежна стража на една-единствена фирма и тя е от Хърватия. По този начин се осигурява работа за две корабостроителници – в Трогир и Кралйевица.
Кадафи спасява хърватското корабостроене – това може да бъде изводът от сделките за няколкостотин милиона долара за следващите няколко години, които ще се изпълняват от фирма Adria Mar от Загреб заедно с хърватски корабостроителници. Не става дума за купуване на танкери или други подобни кораби. Хърватските корабостроителници от няколко години се превръщат в основни пристанища за либийските военни кораби, където им се прави ремонт, но също така и място, където за нуждите на либийския военен флот и нейната брегова стража от известно време се правят патрулни кораби, проектирани от Adria Mar.
Хърватското издание “Национал” пише, че корабостроителниците в Трогир и Кралйевица от известно време са ангажирани от фирма Adria Mar за ремонта на три либийски военни кораба, като цялата сделка е за 50 милиона долара. /БЛИЦ