Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров публикува в канала си в Telegram видеоклип, посветен на операцията по освобождаването на Азовстал и масовото предаване на украинските бойци от батальон Азов*. Във видеото той се появява като шофьор на автобус, превозващ пленени украинци до Грозни, предават световните агенции.

Видеоклипът започва с известната фраза на заместник-командира на „Азов“ Святослав „Калина“ Паламар: "Няма да има Мариупол – няма да има Украйна". След това се виждат кадри от предаването на бойци от Азовстал. Тогава Кадиров се появява като шофьор на автобус, превозващ заловен "Азов".

"Следващата спирка е Грозни", казва Кадиров с усмивка. В същото време над видеото в канала си, ръководителят на Чечения написа: "Но аз предупредих...".

Последователите му в канала оцениха положително чувството му за хумор, като мнозина написаха, че видеото много ги е разсмяло. В същото време някои от тях все пак отбелязаха, че чакат ново видео с „безстрашния украински воин“ Дейвид Касаткин, по прякор „Химик“, който по време на обсадата на Азовстал, отправи писмен апел до Кадиров, в който обеща да се справи с него и членовете на семейството му.

По официални данни на Министерството на отбраната на Руската федерация, територията на завод Азовстал е напълно освободена от военнослужещите на ВСУ. От ведомството уточняват, че подземните съоръжения на предприятието, в които се криеха бойците, са били под контрола на въоръжените сили. Министерството добави, че от 16 май насам 2439 неонацисти от Азов и украински войски, блокирани на територията на завода, са се предали.

Територията на завода "Азовстал" напусна и заместник-командирът на "Азов" Святослав "Калина" Паламар. Той излезе при руските бойци в нощта около 21:00 часа на 18 май. След това Сергей "Волин" Волински, изпълняващ длъжността командир на украинската 36-та бригада морска пехота, сложил оръжие и се предал. На руските военни разказал, че в редиците на украинските войски в завода има чужденци.

Съобщава се също, че съд в Ростов на Дон е арестувал Денис Мурига, заподозрян в участие в украинския националистически батальон Айдар**. Следващите два месеца той ще прекара зад решетките.

Освен това се твърди, че един от предалите се бойци е разпознал американския военен адмирал Ерик Олсън. Заедно с него британският подполковник Джон Бейли и четирима военни инструктори на НАТО може да са били пленени от руски войски.

Няма официално потвърждение за присъствието на чужденци сред украинските бойци, които са се предали. Според експерти е необходимо да се изчака малко, преди да се направят изводи дали чужденците в Азовстал са се предали. Министерството на отбраната все още не разкрива информация за заловените членове на НАТО.

 

*Националната формация Азов е забранена в Руската федерация като екстремистка организация. В Руската федерация са образувани наказателни дела срещу представители на формацията.

* "Айдар" - националистически батальон, забранен в Русия.