Деветгодишната Афхсен Кумбар от индийската провинция Синд страда от рядко заболяване. Главата ѝ виси надолу на 180 градуса. Заради това на момиченцето се е наложило да спре да ходи на училище, то няма приятели, а родителите й в момента навсякъде я носят на ръце и чакат помощ от държавата.

Афхсен Кумбар живее в Индия. Родителите ѝ, 55-годишнят Аллаха Джулио и 50-годишната Джамилян, имат още пет деца. Всичките те, както Афхсен, са се родили здрави. Когато обаче момиченцето било само на 9 месеца, то си паднало лошо на врата. Родителите го завели при местния целител, който пък се учудил, че детето е все още живо, но не успял да направи нищо за неговото излекуване.  

"Изхарчихме си всичките пари, за да я заведем при местния целител, но той не помогна, а състоянието на Афхсен ставаше все по-зле и по-зле...", споделя майката на момиченцето Джамилан Кумбар. 

Момиченцето все пак успяло да оцелее, но след това му се наложило да се приспособява към травмата. Първоначално то не могло да държи главата си във вертикално положение и често се оплаквало от болки в шията. Родителите ѝ били принудени да я носят навсякъде на ръце - в училище, по време на разходките и дори на работа - то не трябвало да остава само у дома. След това Афхсен трябвало да се откаже от училището заради постоянните подигравки на своите съученици. 

"Тя нищо не може да върши сама и има нужда от помощ. Тя просто седи в ъгъла и понякога си играе със своите братя и сестри", казва Кумбар. 

Състоянието ѝ може да е свързано с аномалия при развитието на гръбначния стълб или мускулно разстройство, но диагнозата може да бъде поставена само от специалист след внимателно изследване в Карачи. Семейството обаче няма пари. Родителите работят във ферма и се занимават с натурално земеделие. Най-големият им син, 25-годишният Мохмад Якуб, работи в частен магазин и печели по 200 долара на месец.  

Майката на Афхсен се надява, че правителството ще ѝ подаде ръка и дъщеря им ще може отново да заживее нормален живот.  

"Искам тя да ходи на училище, да си играе с другите деца. Искам да я видя как тя живее нормален живот. Надявам се, че някой ден желанието ми ще се сбъдне", казва майката на момичето.

Превод и редакция: БЛИЦ