В рамките на европейската си обиколка Барак Обама ще посети в петък Германия. Като кандидат-президент той бе в Берлин, където го посрещнаха 200 хиляди души. Сега Обама продължава да буди надежди, но еуфорията е отминала, посочва Дойче веле.
"Надявам се той да успее да оправи съсипаното от неговия предшественик, имам му повече доверие - не знам защо, не мога да се обоснова, защото още не го познавам, но определено му имам доверие заради неговия начин на мислене", казват хората.
Рядко изборът на американски президент е бил посрещан толкова благосклонно в Европа както избора на Барак Обама. Още по време на предизборната кампания към Америка се отправяха много въодушевени погледи, отправяха се очакванията, че след осем години Буш Обама се явява предвестник на една нова ера.
Времената обаче се промениха
Икономическата криза междувременно обхвана целия глобус, политическите и екологическите предизвикателства неизбежно се отразиха на настроенията. И Обама знае, че този път няма да е достатъчно да буди надежди. Спирките в европейската му обиколка се ориентират според изискванията на кризисния мениджмънт, по-голямата част от времето е запазена за работни срещи и конференции.
"Вече не изпитвам същата еуфория, тъй като той не е в състояние да направи толкова много с хората, които го заобикалят, с всичките тези лобисти, чиито интереси трябва да представлява, но все пак се надявам на най-доброто. Имам много очаквания, но се опасявам, че няма да излезе нищо. Няма на какво отгоре да очаквам от него нещо повече, отколкото от другите политици. Тъй като смятам, че той трябва най-напред да реши вътрешнополитическите проблеми, от които зависи неговата популярност, а и мисля, че световната икономическа криза няма да може скоро да се разреши" - е мнението на германците.
Надеждите са за нов стил в политиката
Повечето хора в Германия очакват от Обама по-малко магически решения, но в много по-голяма степен - нов стил в политиката. Той би трябвало повече да се вслушва и по-малко да налага собствените си представи, би трябвало по-скоро да се старае да печели привърженици, отколкото да очаква, че останалата част от света ще го последва безусловно. Има и определени задължения към световния мир - да сложи край на войната в Афганистан, да разреши кризата в Близкия изток.
"Смятам, че той е на пръв път, търси контакти и в разговорите се стреми да преодолее старите предразсъдъци. Надявам се да заложи в по-голяма степен на дипломацията и сътрудничеството да е конструктивно, особено що се отнася до конфликта в Близкия изток", е надеждата на хората в Германия. /БЛИЦ