Насилието срещу жени и момичета в името на семейната чест се среща по цял свят. Най-тежката му форма е убийството. Официално годишно има по 5000 такива случая, но реалните цифри вероятно са много по-високи, посочва Дойче веле.
Дори и при минимални нарушения на правилата жените или момичетата могат да станат жертва на убийства в защита на честта, които са феномен на патриархалните семейства или общества. В тях на мъжете се пада задачата да контролират роднините си от женски пол. Ако не успеят - срамът е за тях. Спрямо тях е насочен натискът да възстановят честта на семейството чрез убийство.
Тези убийства не са част от религията.
Често решението за това се взима от цялото семейство. Могат да се включат и жените, дори понякога те съдействат за деянието. Което все пак се извършва от мъжете - както се посочва в проучване на германската правозащитна организация Тер дьо Фем.
В древността, в Асирия, убийствата за защита на честта се базират на представата, че девствеността на жената е собственост на семейството й. А и днес при убийствата на млади жени и момичета в големите западни градове става дума за контрола върху тяхното сексуално поведение. Случва се убийството им да бъде обосновано със стила им на живот или с отвръщането от семейството. Фатален може да бъде и отказът да се приеме наложен брак, но също така и твърде модерният начин на обличане или хвърлен към някой мъж поглед в неподходящ момент.
Убийствата в защита на честта са по-разпространени в бедните държави и най-вече в общностите, които са особено заплашени от ограничаване. Тези убийства не са част от религията, но все пак страните, в които мнозинство са ислямските религиозни общности, очевидно имат повече проблеми с това явление.
Мъжът е над жената.
Заплахата за жените да станат жертва на убийство в името на честта е най-голяма в Пакистан, Йордания, Афганистан, Ирак, Ливан, Палестина и Турция. В тези общества мъжът е над жената, честта на мъжа и на неговото семейство е по-ценна от живота на една жена. Но феноменът съвсем не се ограничава в ислямския свят - убийства в името на честта се извършват и в Бразилия, Еквадор, Индия или Италия.
В европейските страни мигрантските семейства са тези, които се опитват с подобни деяния да възстановят името си и честта си. Членовете на семействата често живеят в така наречените паралелни общества. Жените са ограничени в домашните занимания, зависими са от семейството, тъй като имат езикови проблеми или пък проблематичен статут.
Дори и второто или третото поколение продължават да се придържат към арабските представи за семейно право, разграничавайки се по този начин от мнозинството. Жертвите и извършителите на убийства в името на честта в Германия в повечето случаи живеят в страната от години. /БЛИЦ