Началникът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия, Сергей Наришкин се е срещнал във Вашингтон с директора на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс, съобщава New York Daily News, позовавайки се на два информирани изтоника. Събеседниците не са разкрили съдържанието на разговорите.

В столицата на САЩ е бил и шефът на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) Александър Бортников. Той заедно с Наришкин са се срещнали с директора на ЦРУ Майк Помпео. Вашингтон също така е посетил и началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на генералния щаб на руските въоръжени сили Игор Коробов, но не е известно дали той е бил на срещата с Марк Помпео. Това пише днес The Washington Post, позовавайки се на източници в американското разузнаване.

Според източниците на публикацията, по време на срещите е било обърнато особено внимание на сътрудничеството в борбата с тероризма. В същото време вестникът посочва, че срещите между ръководителите на специалните служби на САЩ и Русия не са нещо необичайно - самият Помпео се срещна с представители на руското разузнаване, когато посети Москва през май миналата година.

Въпреки това настоящи и бивши служители на американското разузнаване твърдят, че не си спомнят, да е имало такова нашествие на руски разузнавателни босове във Вашингтон. 

Междувременно в лагера на демократите се надигна брожение, че "това необичайно посещение предизвика притеснение сред някои американски официални лица, че Москва може да възприеме тези срещи като знак за готовността на администрацията на Тръмп да остави зад темата за намеса на Русия в президентските избори".

По-специално лидерът на демократичното малцинство в Сената на САЩ Чък Шумер призова президентската администрация да изясни посещението на Наришкин. Сенаторът подозира, че пътуването на Наришкин до САЩ може да бъде свързано с опит за отлагане на налагането на санкции от американската администрация по отношение на Русия. 

В отговор на тези твърдения и на въпроси на журналисти прес-секретарят на директора на Националното разузнаване на САЩ Тимъти Барет обяви, че всяко взаимодействие с чуждестранните разузнавателни ведомства "се провежда в съответствие със законите на САЩ и при консултации със съответните министерства и ведомства", информира Politico.

Превод: БЛИЦ