Съединените щати одобриха прехвърлянето на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия в Украйна след завършване на обучението на украинските пилоти.

Ще постигне ли Зеленски ускорение на доставките, с какво са опасни тези изтребители, как Русия ще може да отговори на заплахата?

Посещението на зеленски в Нидерландия, където той обяви доставката на 42 изтребителя F-16, беше компрометирано от отказа на нидерландския премиер Марк Рюте, че не всички самолети ще бъдат прехвърлени в Киев, съобщават световните издания.

Дания също обеща на Украйна да прехвърли първите шест самолета F-16 до Нова година, а след това още 13.

В крайна сметка до края на 2023 г. Украйна може да получи не повече от 20-30 американски изтребителя. По-късно обаче общият брой на самолетите, които са на повече от 30 години, може да достигне 100.

„Общо Нидерландия разполага с 42 бойни самолета F-16, но е твърде рано да се каже дали всички те ще бъдат прехвърлени“, каза премиерът на Холандия в оставка Марк Рюте. Припомняме, че по-рано американските власти потвърдиха, че ще одобрят прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна веднага след приключване на обучението на украинските пилоти.

Колко F-16 изисква Украйна?

Ако Вашингтон принуди Нидерландия и Дания да предоставят целия си брой остарели самолети, тогава Амстердам ще изпрати 42, а Копенхаген - 43. Сега тези страни постепенно сменят самолетите с по-модерните модели F-35.

Киев се надява и на шведските Gripen, които са близки по характеристики до F-16 - Стокхолм разполага с поне 200 такива. Единственото нещо, което пречи на Украйна сега да получи авиация, е липсата на обучени пилоти и инфраструктура.

По-рано изданието Politico обясни причината за забавеното обучение на украинските пилоти. Не всички украински пилоти са готови да започнат обучение на изтребители F-16, защото от 32 души само осем говорят английски.

Според изданието останалите са изпратени на езикови курсове. След това украинските власти обявиха, че обучението е започнало.

Характеристики на изтребителя F-16

Америка все още произвежда изтребители F-16 за износ. Има 15 модификации на този модел. Сред предимствата на самолета експертите отличават ​​високата маневреност. Машината е лесна за управление, има добра видимост, дава предимство на пилота във въздушен бой.

Недостатъците на изтребителя включват ограничението на бойното натоварване и обхвата, тъй като машината има само един двигател.

От радарите, които се използват на немодифицираните модели на тези изтребители, съветският тактически боен флот започва да се отказва още през 80-те години на миналия век.

Немодернизираните F-16 нямат възможностите, осигурени от новите AIM-9X ракети въздух-въздух, което ги поставя в огромно неизгодно положение в сравнение със съвременните руски изтребители или дори сегашните украински МиГ-29 и Су-27, обобщават експертите на изданието Military Watch, давайки оценка на модела.

С какво F-16 са опасни за Русия

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че „самолетите F-16 могат да носят ядрени оръжия“. Според него руските системи, които ще наблюдават тези самолети, няма да могат да различат самолет, който не е оборудван с ядрено оръжие, от такъв, който носи ядрено оръжие.

"Как ще реагираме?", задава Лавров въпрос, преразказвайки руско-американските преговори на международната платформа на Съвета за сигурност на ООН в рамките на „ядрената петорка“. - Отговорът е за военните: те знаят какво да правят.

Тоест ще последва военно-технически отговор от страна на Русия, „ако видим, че тези самолети са излетяли над Украйна и представляват заплаха за нас“.


Кои летища ще попаднат под прицела на руската армия

Получаването на американски изтребители F-16 от Киев и използването им в бойни действия, ако са базирани извън украинска територия, може да въвлече НАТО във въоръжен конфликт с Русия.

Руската армия ще намери варианти за унищожаване на военни самолети, предупреди руският президент Владимир Путин на пленарно заседание на Петербургския международен икономически форум.

„Ако те са разположени във въздушни бази извън Украйна и се използват в бойни операции, ще трябва да разгледаме как можем да ударим и къде можем да ударим тези оръжия, които се използват срещу нас“, казва Путин, добавяйки, че както горят западните танкове, така ще горят и изтребителите.

"Поради географското разположение на балтийските страни и Полша в тях може да има базови летища за този вид авиационни връзки, - казва ръководителят на Евразийския аналитичен клуб Никита Мендкович.

„Но ако се извършват бойни полети от летища на територията на тези държави, те ще се превърнат в законни военни цели за руската армия. Тъй като самолетите ще се обслужват, презареждат и снабдяват с боеприпаси на тези летища, летателният състав, тоест бойците, също ще бъдат разположени там: всъщност украинските ВВС ще използват чужда база.

Военният експерт и доктор на военните науки Константин Сивков отбелязва, че „ако авиацията действа на територията на друга държава и нанася удари по руските войски, това означава, че тази страна е влязла във военен конфликт с Русия и спрямо нея ще бъде оказано въздействие“.

Според него Украйна има площадки за малки групи, но Киев няма възможност да приеме сериозна група от няколко десетки самолета.На практика няма места за постоянно базиране на F-16 като летище. Ако излетят от територията на Румъния или Полша и изстрелят някакви крилати ракети, като Storm Shadow или Taurus, тогава на

Освен тях в тези полети може да участва и Словакия, която също има необходимите мрежи от летища, – казва военният експерт Алексей Леонков.

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук