Инспектор Брайн Кантера от Канадската кралска полиция във Ванкувър смята, че най-малко 20 000 малки ферми за отглеждане на канабис могат да бъдат намерени в мазетата на къщите в провинция Британска Колумбия, разположена в южната част на канадското тихоокеанско крайбрежие, съобщава кореспондент на Би Би Си, разкавайки за посещението си в подобна “малка ферма”.
Тази цифра не включва по-големите “ферми” в индустриалните райони, нито обширните площи във вътрешността на Британска Колумбия. Ако оценките са верни, тогава Британска Колумбия вероятно е мястото с най-голяма концентрация на организирани криминални синдикати в света, отбелязва Би Би Си.
Стряскащият аспект на бизнеса с марихуана в тази канадска провинция е в това, че бизнесът вече е прехвърлил границите на традиционните организирани престъпни групи /макар някои от тях все още да участват активно в него/ и е навлязъл в средната класа, отбелязва Би Би Си. Повечето от приходите, извличани от канабисовите насаждения, известни тук като Би Си Бъд, отиват за плащането на такси за колеж, за покупка на втора кола или за спестявания за мечтана почивка на Карибите. Сред най-зрелищните вещи, които канадската полиция е конфискувала от наркотрафикантите, са коли, скутери и дори хеликоптер, използван за изпращане на стоката към обширния американски пазар. Търговията с марихуана е толкова разпространена, че задачата на местната полиция изглежда невъзможна, констатира Би Би Си.

От малката си оранжерия в мазето с около 120 насаждения от канабис, канадецът Джон събира на два-три месеца по 3,6 кг реколта на стойност 20 000 долара. Така, че дори да не работи на друго място, това му донася необлагаем доход от 80 000 долара годишно, пресмята Би Би Си. /БЛИЦ