С химна на Албания и без държавния химн на Македония започна завчерашният конгрес на албанската партия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/, на който бяха представени кандидатите за президент на Македония и за кметове.
Въпреки твърдението, че албанците в Македония в последно време са започнали да чувстват държавата като своя и се е развило чувство за принадлежност, албанските партии последователно почитат единствено албанския химн, пише македонският “Утрински вестник”.
“Това е химн на албанците, който е от отдавна, а в македонския химн в нито една част не е отразено за какво се обявяват другите етноси, особено албанците и няма елементи, с които да се идентифицираме. Ние не се наричаме македонци, ние сме албанци” - така Ермира Мехмети от ДСИ обясни защо на техните прояви не се изпълнява македонският химн.
И от Демократичната партия на албанците /ДПА/ казват, че нито веднъж досега не са изпълнявали македонския химн, защото и за тях химнът и символите не отразяват мултиетническия характер на държавата. Както допълниха от партията на Мендух Тачи, на нито едни избори досега не са изпълнявали химна, така ще бъде и сега.
От Нова демокрация казват, че те започват европейска кампания и нямат намерения да изпълняват химни на партийни прояви. Те обаче все пак няма изградена позиция относно употребата на химна, а това, че те са за мултиетничност, изразяват с употребата на всички знамена. /БЛИЦ