Канцеларията на президента на Украйна Виктор Юшченко обвини премиера Юлия Тимошенко, че работи в интерес на Русия с цел да си осигури подкрепата на Кремъл за следващите избори в края на 2009 или началото на 2010 г.
Агенциите цитират заместник-секретаря на президентството Андрей Кислински, според когото действията на премиера носят белега на държавна измяна и политическа корупция. В твърденията си той се позовава на факта, че за разлика от президента, Тимошенко не е осъдила военната операция на руската армия в Грузия. Обществото трябва да има представа къде свършва политическата борба и започва предателството на националните интереси, отбелязва представителят на президентската администрация.
Работата в предизборния екип на премиера вече е започнала, твърди Кислински. Според него Тимошенко търси подкрепата на силни фигури от промишлено-финансовите среди и от политици, които търсят реванш от Юшченко поражението им на изборите през 2004 г.

Коментаторите днес обърнахаа внимание и на инцидент в парламента, при който депутати от управляващото мнозинство блокираха трибуната. Напрежението между президента Виктор Юшченко и премиера Юлия Тимошенко премина в открита конфронтация, предаде АФП. /БЛИЦ