Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич, който от миналата седмица е в затвора на Хагския трибунал, поиска в писмо до съда, публикувано снощи, като свидетели на процеса срещу него да бъдат призовани бившият специален пратеник на САЩ за Балканите Ричард Холбрук и бившият американски държавен секретар /от 1997 до 2001 г. по времето на въздушните удари на САЩ в Косово/ Мадлин Олбрайт. Това съобщи гръцкият информационен сайт In.gr, позовавайки се на информации на АП и АФП.
Ако бъде призован, от Холбрук ще бъде поискано да даде показания относно споразумението, което Караджич твърди, че е сключил с него и с което му гарантирал неприкосновеност, ако се оттегли от общественото внимание. “За да бъде гарантирано, че ще има правни аргументи, на които да бъде изграден този процес, предлагам да поискате от Ричард Холбрук да застане пред съда и да заяви под клетва дали е имало такова споразумение или не”, се казва в писмото на Караджич до Международния  съд. Освен Холбрук в писмото си Караджич настоява да бъдат призовани като свидетели на процеса срещу него и други лица, свързани със споразумението, като бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, бившият дипломат Уйлям Стубнер и тогавашният прокурор на Хагския трибунал Ричард Голдстоун. Според Караджич офертата, която му предложили през 1996 г., гласяла, че трябва да се оттегли от обществения живот и от ръководството на партията си- Сръбската демократическа партия, а също да изчезне напълно от общественото внимание, като стои далеч от всякакви интервюта и публикации.
“От името на САЩ Холбрук обеща, че на Сръбската демократическа няма да бъде забранявано да участва в изборите след войната”, пише Караджич в писмото си до Хагския трибунал, добавяйки: “Господин Холбрук обеща, пак от името на САЩ, че няма да бъда съден от Международния трибунал в Хага”. Бившият лидер на босненските събри, обвинен в огранизирането на геноцид заради клането на 8 000 мюсюлмани в Сребреница през 1995 г., твърди още в писмото си, че когато Холбрук разбрал, че няма да приеме офертата, заплашил да го “унищожи”. Караджич пише, че в миналото са правени опити да бъде убит и че се страхува от “дългата ръка” на Холбрук и Олбрайт дори зад стените на затвора в Хага. Във вторник Холбрук потвърди, че е преговарял за оттеглянето на Караджич от обществения живот в рамките на преговорите в Дейтън /САЩ/, които сложиха край на войната в Босна /с подписването на Дейтънския мирен договор през декември 1995 г./ и подчерта, че тогава е било постигнато споразумение, че Караджич “трябва да се оттегли незабавно и от премиерския пост на Република Сръбска и от ръководството на Сръбската  демократическа партия”. Холбрук обаче отхвърли като “дезинформация” твърденията на Караджич, че му е обещавал неприкосновеност. Все още не е известно как ще отговори Международният трибунал в Хага на искането на бившия лидер на босненските сърби. /БЛИЦ