Генералният секретар на Християнсоциалния съюз Карл-Теодор цу Гутенберг е новият германски министър на икономиката, предаде Дойче веле. Гутенберг поема ресора на Михаел Глос, който през уикенда подаде изненадващо оставка.
37-годишният барон Карл-Теодор цу Гутенберг ще бъде най-младият министър на икономиката в историята на Германия. Изборът му бе предшестван от изненадващата оставка на Михаел Глос:
"Ще помоля утре сутринта канцлера да представи оставката ми на президента. Кой ще ме наследи, ще реши председателят на партията. Той ще оповести решението си в подходящия момент", каза Глос в неделя.
Като причина за оставката 64-годишният министър изтъкна възрастта си. Междувременно председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер обяви решението си публично. Според споразумението на коалиционните партньори постът министър на икономиката се полага на ХСС.
Карл-Теодор цу Гутенберг е от старо благородническо семейство. Депутат е от 2002 година и вече успя да се сдобие с имиджа на специалист по външнополитически теми и експерт за САЩ. Гутенберг ръководеше досега Комисията за външна политика на ХСС.
37-годишният Гутенберг е завършил право и политология, ръководил е в продължение на няколко години семейния бизнес, работил е във Франкфурт на Майн и Ню Йорк. Бил е сътрудник на свободна практика във всекидневника "Ди Велт". В момента изпълнява и длъжността заместник-председател на Дружеството за Югоизточна Европа. /БЛИЦ