От днес до 28 февруари животът във Венеция ще тече в ритъма на поредното издание на местния карнавал - един от най-прочутите в света.
Доскоро карнавалът, който предшества Великденските пости, продължаваше само 10 дни. От няколко години обаче организаторите го удължиха с още една седмица, за да могат повече местни жители и гости на града да се порадват на разнородните културни събития и конкурси.

Тази година основната част от типичните за карнавала във Венеция ритуали е съсредоточена в дните от 18 до 28 февруари. Тогава ще се състои конкурсът за най-добра карнавална маска и костюм, парадът на най-красивите момичета, който ще приключи с избиране на кралица на карнавала, полетите на Ангела и на Магарето, при които от камбанариите на площад "Сан Марко" и на централния площад на град Местре са спускани известни личности, дегизирани като ангел и като магаре.

По време на тазгодишното издание на карнавала ще има 140 културни събития и балове из църквите, дворците и площадите на Венеция. Шествия с пищно украсени лодки и гондоли ще има по каналите на града.
На 14 февруари, когато се чества Денят на влюбените, ще има специални прояви, посветени на магията на любовта.

Мерките за сигурност тази година във Венеция са затегнати. Части за борба с тероризма ще бъдат разположени на ключови исторически и културни места в града.