Най-старият човек в света е казахстанката Сахан Досова, която през целия си живот не е посещавала лекар и е родена в годината, в която на бял свят са дошили Сталин и Айнщайн.
Жена от Казахстан ще отпразнува тази седмица своя 130-и рожден ден и по този начин ще стане най-възрастният човек в света, пише най-големият таблоид в Европа “Билд”. Властите в бившата съветска република са останали учудени, когато при преброяването на населението в областта Караганда в североизточен Казахстан срещнали жена, която присъствала и в документите за първото преброяване на хората от този регион през 1926 година. Тогава Сахан Досова била на 47 години.

“Нямам някаква особена тайна”, споделя най-старата жена в света относно голямата продължителност на живота й. “Не ям никакви вкусотии. Но обичам много “курт” (б.а. солена суха извара) и “талкан” (б.а. пшеница)”, споделя още Досова.

Тя е майка на 10 деца и се е омъжвала два пъти. След битката за Сталинград по време на Втората световна война Досова става вдовица. Днес тя живее при една от внучките си. Отговорникът за статистика по преброяването в областта Караганда е убеден във възрастта на Досова: “Тя има един стар международен паспорт и други истински документи, от които трябва да съдим, че възрастта й е наистина 130 години”.

Рожденият ден на казахстанката е на 27 март 1879 година. Това е годината, в която съветският диктатор Йозеф Сталин и ученият Алберт Айнщайн са се родили, а Томас Едисон е открил електрическата крушка. Властите в Казахстан ще проверят допълнително истинността на възрастта на Сахан Досова, тъй като повечето данни от 19 век не са нотариално заверени и не отговарят на истината.

Официално все още най-старият човек в света е американката Гертруд Бейнс, която е на възраст от 114 години. /БЛИЦ