На срещата си 11 и 12 юни министрите на отбраната от НАТО ще разгледат възможността за намаляване на числеността на международните мироопазващи сили КФОР в Косово, които вече десет години действат в страната. Това съобщи председателят на военния комитет на Алианса адмирал Джанпаоло ди Паола на пресконференция, дадена от военния комитет, след срещата на началниците на генералните щабове на 28-те страни членки на пакта, съобщава АНСА.
„Решението за бъдещето на КФОР е политическо”, подчерта висш офицер от НАТО, като каза , че това решение е съгласувано с Военния комитет и Върховния командващ на съюзническите сили в Европа генерал Джон Крадок. Засега няма никакви индикации за евентуалното намаляване на броя  на 15-те хиляди войника от КФОР. Според неофициални източници броят може да бъде намален до 10 000.

На 19 март т.г. испанският министър на отбраната Кармен Чакон обяви едностранното оттегляне на испанския контингент от Косово, който наброява 630 войници и офицери. Това нейно решение възмути съюзниците. Бившата сръбска провинция Косово обяви независимост на 17 февруари 20008 г. /БЛИЦ