Китайската компания Волво карс (Volvo Cars) обяви, че през следващите месеци ще приключи с преоборудването на над 50 хиляди дизелови автомобила с цел да се намали рискът от пожар в двигателя, съобщават световните осведомителни агенции.

През юли компанията оповести, че за някои от компонентите в двигателя има риск от стопяване, което в най-лошия случай може да доведе до възпламеняването му.

Експертите назоваха най-безопасната кола в историята на краш тестовете ВИДЕО

Решението е да се инсталира нов софтуер и нова охладителна система, които решават проблема. От октомври потребителите са уведомявани за необходимото модернизиране, каза говорителят на компанията Щефан Елфстрьом.

По думите му обновяването обхваща 54 хиляди автомобила в Германия и 86 хиляди в Швеция от модели с четирицилиндрови дизелови двигатели, произведени в периода 2014-2019 г.

Германският автомобилостроител Бе Ем Ве (BMW) ще модернизира по подобни причини около 12 900 дизелови коли, продадени в Швеция.

Новият кросоувър Mazda CX-30: Двигатели и разход на гориво (СНИМКИ)

В четвъртък от германския концерн съобщиха, че ще преоборудват 232 хиляди дизелови автомобила, включително 113 хиляди в Германия, поради потенциален риск от пожар.

През 2010 г. китайският Чжъцзян Джийли холдинг груп (Zhejiang Geely Holding Group) купи Волво карс от американската компания Форд (Ford).