Най-известният руски политзатворник, бившият собственик на „ЮКОС“ Михаил Ходорковски, е затворен в карцера на Читинския следствен арест за дванадесет дни седмица преди разглеждането на касационната жалба срещу отказа на съда да освободи условно предсрочно. За това съобщават адвокатите му, цитирани от „Грани.ру“.
По мнението на защитата, наказанието на осъдения предприемач му е наложено заради публикация от писателя Борис Акунин в руското издание на списанието „Esquire“ на интервю с Ходорковски.
Интервюто е било взето от Акунин във формата на преписка с Ходорковски и това според твърденията на адвокатите ръководството на следствения арест е счело за нарушение на правилата.
На свой ред защитата на Ходорковски твърди, че затворникът има право неограничено да общува със защитниците си, които могат да му четат всякакви документи и да записват всякакви негови думи. Това, е извън компетенцията на ръководството на следствения арест и не може да бъде преценено като нарушение на режима.
Михиал Ходорковски бе арестуван през октомври 2003 г., а три месеца по-рано бе задържан и Платон Лебедев, глава на банката МЕНАТЕП, тясно свързана с най-голямата по това време частна петролна компания в Русия „ЮКОС“, собственост на Ходорковски. На 31 май 2005 г. и двамата бяха осъдени от един съд в Москва на по девет години затвор за мошеничество, неплащане на данъци и други финансови престъпления. По-горната инстанция – Московския градски съд, намали с една година наказанието на двамата, а след това Ходорковски и Лебедев бяха изпратен да изтърпяват наказанието си, първият – в град Краснокаменск, Читинска област, а вторият – в затвора в селището Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг, което се намира зад Полярния кръг.
В края на 2006 и двамата бяха изпратени в следствения арест в гр. Чита (разположен на 6704 километра от Москва, в Сибир, близо до езерото Байкал, бел. ред.) във връзка с разглеждането на ново наказателно дело срещу тях. В рамките на новото наказателно дело Прокуратурата на Русия обвинява Ходорковски и Лебедев в изпирането на 450 милиарда рубли (около 5 милиарда евро, бел. ред.) и 7,5 милиарда долара за времето от 1998 г. до 2004 г.
Както в Русия, така и още повече извън нея се счита, че процеса срещу Ходорковски и Лебедев е политически, а криминалните обвинения са само формата, чрез която Путин е решил да се разправи с неподчиняващите се на неговата воля богати хора.
/БЛИЦ