Мъжете реагират по-чувствително на музиката, която слушат. За разлика от нежния пол, те не само физически реагират много по-осезаемо на музиката, но и са по-наясно с влиянието й върху емоциите им, разкрива прочуване на психолога д-р Дейвид Моксън.
Мъжката страст се разпалва най-силно при мелодичните вокали на соул музиката, установил психологът. Истински афродизиаци се оказват немският хип-хоп, който предизвиква увеличение на нивото на тестостерон в 75% от участниците в проучването, латвийската поп музика (67%) и естонският рок (65%).
Жените се възбуждат най-силно от испанска латино музика, но по принцип по-трудно определят ефекта на музиката върху физическото си състояние, установило още проучването. Същевременно латиното може да предизвика стрес, тъй като води до повишаване на нивото на кортизол при 89% от тестваните.


Разкритията са част от поръчаното от Sony Ericsson проучване във връзка с „музикалния снакинг” - слушането на кратки откъси от песните вместо на цели парчета. Повече от 50% от европейските младежи на възраст между 18 и 24 години слушат между 10 и 30 секунди от дадена песен, след което преминават към следваща.
200 младежи са участвали в тестовете за установяване на промените в нивото на хормоните тестостерон, кортизол и имуноглобулин под влияние на различен тип музика. Така Sony Ericsson разкрива каква музика кара хората да се чувстват секси, мотивирани, спокойни или просто в добро физическо здраве.
Тези биохимични реакции са изследвани с помощта на анализ на слюнката на участниците преди и след като слушат различни музикални „снаксове”.
Резултатите показват липсата на връзка между предположенията на хората относно влиянието на определена музика върху тях и реалната биологична реакция, която тя предизвиква в телата им. Често хората смятат, че един музикален жанр ще ги накара да се отпуснат, но след като изслушат откъс от 30 секунди в телата им се наблюдават признаци на стрес, които мозъкът не успява да улови.
Не е необходимо да слушате бавна музика, за да релаксирате. От психологическа гледна точка хърватската поп музика, латвийският и полският поп-рок са най-релаксиращите и успокояващите музикални жанрове.
Хората имат погрешна представа и относно музиката, която ги кара да се възбуждат. Най-изненадващо холандската фолклорна музика и немският хип-хоп повишават нивото на тестостерон при 75% от изследваните, като им създават романтично настроение, но повечето от тях не осъзнават това.
Немският хип-хоп повишава нивото на тестостерон и при двата пола и предизвиква желание за любов.
Датският акустичен поп прави мъжете по-жизнени и весели, но има обратния ефект върху жените, които се нуждаят от южноафрикански рок за подобряване на настроението.
Белгийската соул музика е единствената с еднакъв ефект върху настроението на двата пола. Тя намалява стреса и успокоява както жените, така и мъжете.
Хърватският поп има магическо влияние върху телата на хората – 100% от участниците, които са чули откъс от него са намалили нивото на кортизол и са повишили това на имуноглобулин, в резултат на което се наблюдава релаксация и укрепване на имунната система.
Обратно е влиянието върху имунната система на българският хип хоп, румънската денс музика и литовският R’n’B, които водят до понижаване нивото на имуноглобулина при респективно 60%, 67% и 100% от тестваните.
В онлайн проучването през май тази година са взели участие и 492 българи на възраст между 18 и 34 години. Оказва се, че в България всеки трети фен на музиката слуша не повече от 30 секунди от песента.
31 сто от сънародниците ни пускат избрани парчета, за да се развеселят, 21% - за да се успокоят, 10% - за да се мотивират за работа, 5% - за да се събудят, 2% - за да подсилят романтичното си настроение.
Подобно на еспресо „революцията” в консумирането на кафе, сега потребителите вярват, че силата на музиката може да бъде усетена чрез кратки, силни дози звук.
Изследването доказва, че тенденциите при слушане на музика се променят, казва Грег Върнър, ръководител на отдел Маркетинг за Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка в Sony Ericsson. Хората вече консумират музика на „хапки”, като снакс, в унисон със забързания ритъм на ежедневието си. Слушат кратки музикални откъси на път за работа, между телефонните разговори или в междучасието.
W350i е един от най-новите Walkman телефони, който още повече улеснява музикалния „снакинг” . Моделът е и първият Walkman телефон, оборудван с уникалната “Walkman on Top” функция, която „поставя” музиката на върха на пръстите. Walkman бутоните са разположени върху флипа на телефона, като му придават вид на истински MP3 плеър. По този начин музикалните фенове могат лесно и бързо да сменят парчетата и така да се наслаждават от удобния музикален „снакинг”.
С Media Manager софтуер прехвърлянето на любимата музика в телефона е бързо и удобно. С помощта на обикновен USB стик в телефона могат да се качат до 40 албума, 470 парчета или около 1500 30-секундни музикални снаксове. Уникалната TrackID функция помага за секунди да се разбере името и изпълнителя на непознат снакс. W350 с Bluetooth HBH-DS205 може да се свърже със стерео слушалки за музика в движение или с Active MAS-100 високоговорител - за да споделяне на музикалния снакс с други хора. /TechNews.bg