Иракският журналисти Мунтазер аз Сейди, който беше обвинен в нападение срещу държавния глава на чужда страна, беше осъден днес на 3 години затвор. Решението на съда беше огласено от съдията Абдел Амир ар Рубаи.
Заседанията по делото бяха отлагани два пъти. Последните изслушвания на 19 февруари бяха отложени поради необходимостта да бъде отправено питане към канцеларията на премиера на страната за определяне характера на визитата на американския президент Джордж Буш в Ирак – дали тя е била официална или работна. Днес, току-що влязъл в залата, съдията Абдел Амир ар Рубаи съобщи, че посещението е било официално, предаде ИТАР-ТАСС.
26-годишният Мунтазер ас Зейди е в ареста от 14 декември, когато на пресконференция на Джордж Буш и премиера на Ирак Нури ал Малики в Багдад Мунтазер ас Зейди хвърли една след друга двете си обувки по Буш с думите “Това е прощална целувка от вдовиците, сираците и всички убити в Ирак”. Той беше повален на земята от малко объркалите се офицери от иракските спецслужби и американски агенти. След непродължителна борба той беше измъкнат със сила от залата, където се провеждаше срещата с журналистите. Хвърлените по Буш обувки не достигнаха целта си. Едната от тях за малко да улучи президента на САЩ и само благодарение на бързата му реакция обувката прелетя покрай него. /БЛИЦ