Украйна спечели първата фаза на войната с Русия, въпреки допуснатите трагични грешки. Това мнение изрази известният киевски доброволец и блогър Юрий Касянов, цитиран от УНИАН.

Той смята за грешка случилото се с административната граница с окупирания Крим и в Чернобилската зона в първите дни на войната.

„Например беше разрешено преминаването на руски войски на Чонхар. Там има пречка, беше възможно да се защитава континенталната част на Украйна за много дълго време, почти за неопределено време. 

Тогава трагедията в Мариупол нямаше да се случи, когато нашите хора бяха откъснати от цяла Украйна и сега яростно се съпротивляват.

Имаше и други трагични грешки. Пропуснахме руските военни през Чернобилската зона, въпреки че има само един път и беше възможно да победим всички руснаци, а не да ги пуснем близо до Киев. 

Разгръщането на войските на Украйна не беше извършено навреме. 

Нашите големи шефове се успокоиха, че няма да има война, но тя се случи“, разказва доброволецът.

„Победата в първата фаза на войната стана възможна благодарение на героизма на украинските войници и офицери“, смята Касянов. 

Руските военни, спомня си той, не успели да постигне нищо от нещата, които искали.

„Те не можеха да превземат Киев, не успяха да направят коридор към Приднестровието и да превземат Одеса. Не успяха дори да превземе Донбас, въпреки че им се струваше, че това е най-простото нещо, че е достатъчно да докарат редовни части от Руската федерация там, че това е въпрос на няколко дни и Донбас вече е техен”, допълва киевският доброволец.

Плановете им не се получиха най-вече благодарение на героизма на украинските военни”, каза той.

Касянов прогнозира, че Украйна ще спечели войната с Русия, ще си върне държавните граница и „ако е необходимо ще ги премине“. „Ако се наложи, ще бием врага на негова територия“, подчерта той.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!